Minder bodemdruk met wiedkar en andere machines van Elatec

Helaas geven de elektrische auto's een verkeerde beeldvorming, want elektrische aandrijving kan juist licht zijn. Er is de mogelijkheid om de directe aandrijving te maken en constructie wordt precies gemaakt voor de taak die ermee gedaan wordt. Geen onnodige kilo's aan boord. En accu's die in de meeste gevallen zelfs met één hand te tillen zijn. "Ik heb nog nooit zo'n lichte trekker gezien" is wat er regelmatig gezegd wordt over de elektrische trekker van Elatec. Lees onder de videos verder over de elektrische trekker. 

De wiedkar (of 'wiedbed') vind op deze manier ook zijn toepassing. En zelfs binnen de soorten elektrisch aangedreven wiedkarren die er te vinden zijn, is Elatec een categorie apart. De elektrische wiedkar van Elatec heeft namelijk een unieke combinatie van de degelijke aandrijflijn zoals je die op de grotere wiedkarren ook ziet, maar een lichter gewicht dan anderen in dit formaat. Daarnaast lijken de wielen kleiner, maar is vrijwel al het gewicht hierop belast en zijn beide aangedreven. Dat is een constructie die je meestal niet zo verfijnd ziet. Geen toeval: Het ontwerp van de wiedkar is al velen jaren continue aangepast en verbeterd: Gericht op lage bodemdruk, het gewicht dat er is op de juiste plek en een precies taakgericht ontwerp. 

Lichtgewicht elektrische wiedkar

Precies met lage bodemdruk

Geen insporing, 

met herhaaldelijk schoffelen

Lage bodemdruk met elektrische trekker

Natuurlijk is dit geen 300pk trekker waar je een zware spitmachine achter kan hangen. Wel is dit een trekker die nog een stukje minder weegt dan een gemiddelde auto. Drie voorbeelden van werkzaamheden waar lage bodemdruk een enorm verschil kan maken, zijn bijvoorbeeld: 

  1. Schoffelen

  2. Precisiebemesting

  3. Zaaien

Voorbeeld 1: Schoffelen

Twee enorme voordelen om met de elektrische trekker van Elatec te schoffelen zijn het zicht en het gewicht. Het zicht spreekt voor zich, volle blik op alle elementen terwijl je rijdt. De elementen hanger daar ook nog eens extra stabiel tussen de wielen. De lagen bodemdruk volgens uit het gewicht. Hoewel tijdens het schoffelen er vaak niet al te natte grond is, geeft juist het herhaaldelijk door de gewassen rijden wel insporing. En dan maakt het verschil hoe zwaar de trekker weegt. 

En natuurlijk niet te vergeten dat het heerlijk comfortabel rijdt, met weinig lawaai. En het keren op de koppakker met schoffelen is heel makkelijk, door een draaicirkel van <6,5 meter (en ja, dat is echt buitenkant wielen gemeten). 

Voorbeeld 2: Precisiebemesting

Een beetje uit de onverwachte hoek, blijkt de elektrische trekker helemaal in zijn element op het grasland. Dat bodemdruk daar een rol speelt werd ook duidelijk, met de rol van de precisiebemester. Vooral op veengrond en ook in zekere mate op kleigrond, is de draagkracht voor huidige trekkers onvoldoende. Het gevolg daarvan is, dat op sommige dagen de grassen eigenlijk wel gevoed moeten worden, maar de trekkers teveel inzakken in het veld. Die insporing en het inzakken in de grond zal natuurlijk in vele lagere mate gebeuren, als een trekker en machine het land op gaan die tot 15x zo licht zijn. 

Voorbeeld 3: Zaaien

Op het moment dat je net mooie losse grond hebt, is het eigenlijk zonder daar gelijk alweer diepe sporen in te maken. Tegelijk is het een taak die vaak rustig verloopt en met minimaal vermogen. Wel is het starten en stoppen soms uitdagend met mechanische aandrijving of grotere trekkers met slechter zicht op de machines. De elektrische trekker van Elatec helpt daar bij.